bugWeeChat - Bugs: bug #37963, No Buffer Created when Joining...

 
 

bug #37963: No Buffer Created when Joining Python MUC using Bitlbee.

Submitted by:  Nathan Farrar <oxseyn>
Submitted on:  Thu 20 Dec 2012 02:36:00 PM UTC  
 
Category: irc pluginSeverity: 3 - Normal
Item Group: irc protocolStatus: Works For Me
Privacy: PublicAssigned to: Sebastien Helleu <flashcode>
Originator Name: Open/Closed: Closed
Release: 0.3.9IRC nick: oxseyn

Add a New Comment (Rich MarkupRich Markup):
   

You are not logged in

Please log in, so followups can be emailed to you.

 

(Jump to the original submission Jump to the original submission)

Sat 05 Oct 2013 07:34:02 AM UTC, comment #8:

I just tested to join a MUC and it works fine for me, bitlbee sends the JOIN :#channel as expected (and then buffer was created).

I'm using Bitlbee 3.2 under Debian (can you please try with this version?).

Here are the commands I used in &bitlbee buffer to create/join my MUC (0 is my jabber account):

Here is the beginning of raw log in WeeChat when I join the channel (/server raw):

Sebastien Helleu <flashcode>
Project AdministratorIn charge of this item.
Fri 04 Oct 2013 02:33:30 PM UTC, comment #7:

No join message is sent to the client by the server.
A presence message for each person in the room is sent to the client (I stripped all the personal information):

│08:24:17 xmlconsole | RX: <presence to="<username>@imserver/BitlBee" from="<room>@<server>/<user>"><show>away</show><status>Away</status><c xmlns="http://jabber.org/protocol/caps" node="http://pidgin.im/"
│ | hash="sha-1" ver="DdnydQG7RGhP9E3k9Sf+b+bF0zo="/><x xmlns="http://jabber.org/protocol/muc#user"><item jid="<username>@<server>/<client>" affiliation="<affiliation>" role="<role>"/></x></presence>

And a groupchat message:

│08:24:17 xmlconsole | RX: <presence to="<username>@<server>/<client>" id="<id>" from="<room>@<server>/<nick>"><x xmlns="http://jabber.org/protocol/muc#user"><item jid="<username>@<server>/<client>"
│ | affiliation="<affiliation>" role="<role>"/></x></presence>

This works in irssi because it creates a buffer based on the /join command (a buffer is created even if the room is not actually joined).

Nathan Farrar <oxseyn>
Fri 04 Oct 2013 02:16:36 PM UTC, comment #6:

Can you send a raw log (/server raw) of all messages sent from weechat to bitlbee, and from bitlbee to weechat?
Does bitlbee send a "JOIN :#something" to your weechat ? If yes, then the buffer should be opened by WeeChat. If this message is received and that buffer is not opened, it's a bug.

Sebastien Helleu <flashcode>
Project AdministratorIn charge of this item.
Fri 04 Oct 2013 01:17:52 PM UTC, comment #5:

I switched back to irssi (it works), but just revisted this issue yesterday with updated software.

The same exact behavior occurs.
I add the chat in bitlbee, then issue the /join <channel> command in weechat - I see my weechat/bitlbee client join the jabber MUC, but no buffer is created. The JID can send and receive private messages on the server, but any test entered into the chat is never received on the weechant client (because the buffer wasn't created).

I really wish I could get this to work, so I could switch over to using weechat. :(

Nathan Farrar <oxseyn>
Sat 20 Jul 2013 06:04:26 AM UTC, comment #4:

This is not a WeeChat bug for me (unless you bring proof it is one!).

Sebastien Helleu <flashcode>
Project AdministratorIn charge of this item.
Tue 01 Jan 2013 10:47:42 AM UTC, comment #3:

Some news about this problem?
I think this is a Bitlbee problem, not WeeChat: any IRC server MUST sent a JOIN for channel you have joined.

Sebastien Helleu <flashcode>
Project AdministratorIn charge of this item.
Fri 21 Dec 2012 07:36:41 AM UTC, comment #2:

Discussion from IRC, just summarized here:

Seems that bitlbee didn't send a JOIN response, but still believes you've joined the channel. If a JOIN response is /required/ from the server, then this bitlbee version seems to not be protocol compliant and is hence at fault.

Irssi seems to react differently and create the buffer on executing the /join command, not receiving the JOIN response.

Peter Boström <pbos>
Project Member
Thu 20 Dec 2012 03:00:35 PM UTC, comment #1:

07:56:29 localhost <-- | PRIVMSG &bitlbee :chat list
07:56:29 localhost --> | :root!root@localhost PRIVMSG &bitlbee :Warning: The \02chat\02 command was mostly replaced with the \02channel\02 command.
07:56:29 localhost --> | :root!root@localhost PRIVMSG &bitlbee : 0. &bitlbee, control channel (joined)
07:56:29 localhost --> | :root!root@localhost PRIVMSG &bitlbee : 1. #malware, chat channel
07:56:29 localhost --> | :root!root@localhost PRIVMSG &bitlbee :End of channel list
07:56:33 localhost <-- | JOIN #malware
07:56:33 localhost --> | :root!root@localhost PRIVMSG #malware :From conference server: This room is not anonymous.
07:56:35 localhost <-- | JOIN #malware
07:56:35 localhost --> | :root!root@localhost PRIVMSG &bitlbee :jabber - Error: Already present in chat `malware@conference.imserver'

Nathan Farrar <oxseyn>
Thu 20 Dec 2012 02:36:00 PM UTC, original submission:

Weechat: Version: 0.4.0~dev+20121219~precise1
OS: Ubuntu 12.0.4.1 Desktop i386
Bitlbee: Version: 3.0.4+bzr855-1

FYI: This setup works with irssi w/ irssi-xmpp & bitlbee.

I'm using Bitlbee as a jabber (private company server) to IRC gateway. I connect to the jabber server without a problem. I can see everyone connected on the server and chat with them. When they message me a new buffer is created.

To add a Jabber MUC channel to bitlbee, I issue the following command (relevant to bitlbee, not weechat, just being comprehensive):

/chat <account> <roomname>@<serveraddress> <localname>
This is executed successfully and it creates the local channel.

/join <localname>

This is executed, users on the server see me join the channel, but the buffer is NOT created in weechat. I think this has to do with the way that the Jabber notification messages are received and parsed by weechat. For all intensive purposes I am in the server, there is just simply no buffer for me to interact with.

/join <localname>
When I execute this command again I get an error message that I am already in the channel.

Nathan Farrar <oxseyn>

 

(Note: upload size limit is set to 16384 kB, after insertion of the required escape characters.)

Attach File(s):
   
   
Comment:
   

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

Carbon-Copy List
  • -unavailable- added by seschwar
  • -unavailable- added by flashcode (Posted a comment)
  • -unavailable- added by pbos (Posted a comment)
  • -unavailable- added by oxseyn (Submitted the item)
  •  

    Do you think this task is very important?
    If so, you can click here to add your encouragement to it.
    This task has 0 encouragements so far.

    Only logged-in users can vote.

     

    Please enter the title of George Orwell's famous dystopian book (it's a date):

     

     

    Follow 9 latest changes.

    Date Changed By Updated Field Previous Value => Replaced By
    Sun 09 Feb 2014 09:42:08 AM UTCflashcodeOpen/ClosedOpen=>Closed
    Sat 05 Oct 2013 07:34:02 AM UTCflashcodeStatusNeed Info=>Works For Me
    Fri 04 Oct 2013 02:16:36 PM UTCflashcodeStatusInvalid=>Need Info
    Sat 20 Jul 2013 06:04:26 AM UTCflashcodeStatusNeed Info=>Invalid
    Tue 08 Jan 2013 02:12:36 PM UTCseschwarCarbon-Copy-=>Added seschwar
    Tue 01 Jan 2013 10:47:42 AM UTCflashcodeCategoryNone=>irc plugin
      StatusNone=>Need Info
      Assigned toNone=>flashcode
      Release0.4.4-dev=>0.3.9

    Back to the top


    Powered by Savane 3.1-cleanup