bugAVR Downloader/UploaDEr - Bugs: bug #44848, OS X and avrmkII, again

 
 

You are not allowed to post comments on this tracker with your current authentication level.

bug #44848: OS X and avrmkII, again

Submitted by:  Juergen Eckert <jesid>
Submitted on:  Wed 15 Apr 2015 03:18:01 PM UTC  
 
Category: NoneSeverity: 3 - Normal
Priority: 5 - NormalItem Group: None
Status: NonePrivacy: Public
Assigned to: NoneOriginator Name: jesid
Open/Closed: OpenRelease: None
Programmer hardware: Device type: 

Thu 15 Oct 2015 07:55:52 AM UTC, comment #4:

Sorry, ignore my comment #3. I got fooled by the ping-pong nature of this bug. The patch referred to in comment #1 did not fix the problem. My comment #2 is still relevant.

Richard Falk <richfalk>
Thu 15 Oct 2015 07:40:14 AM UTC, comment #3:

I just tested the patch mentioned in comment #1 (from Hisashi ITO) and it works to fix the problem for me so that seems to be the source of the problem so ignore my comment #2 and instead apply the simple patch to the file stk500v2.c.

Richard Falk <richfalk>
Thu 15 Oct 2015 07:26:40 AM UTC, comment #2:

I have found that the problem occurs due to some missing cleanup (closing?) at the end of execution because the first time avrdude 6.1 is run the problem does not occur, but then it occurs on every subsequent execution. If I then run avrdude 6.0.1 the problem still occurs only for that execution while every subsequent 6.0.1 execution is fine. If I then run 6.1 again it is OK the first time, but every subsequent 6.1 execution shows the problem.

Perhaps the following comment on another forum may be helpful:

http://www.avrfreaks.net/comment/1404011#comment-1404011

since it describes a possible missing handleClose.

Richard Falk <richfalk>
Wed 05 Aug 2015 02:47:17 PM UTC, comment #1:

Maybe this patch will work for your mac, too.

https://trac.macports.org/ticket/41654

Hisashi ITO <orangkucing>
Wed 15 Apr 2015 03:18:01 PM UTC, original submission:

Hi

this bug is related to my previous bugfix #41357.

I recently started to reuse my old avrmkII to flash ATXmegas.
Every second flashing attempt reports exactly 2 errors:

avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive

After that one execution works fine before everything starts over again...

Everything works fine. It just takes a lot of time to complete the task.

I recommend to undo my bugfix #41357. usb_reset() removes this errors and speeds up the deployment. Since my last bugfix everything got updated. Now OS X does not seem to be sensible to usb_reset() anymore. Well, at least on my system... Honestly, I have no clue what has changed.

BTW: I am using: avrdude 6.1, latest OS X, and latest avrmkII firmware.

A quick note about the avrmkII->atxmega programming performance:
In the error-less case it takes about 6 sec for the devices to get in sync. After that it works fast as hell. I don't know whether the processor, the avrmkII, or avrdude is to blame for. Just wanted to mention this. Here is a log including some timing notes:

avrdude -px128a1 -cavrispmkII -Uflash:w:../00_EclipseWorkspaces/AVR/ATxmegaTest/Release/ATxmegaTest.hex:a -vvvv

avrdude: Version 6.1, compiled on Apr 15 2015 at 01:36:32
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "/usr/local/etc/avrdude.conf"
User configuration file is "/Users/sid/.avrduderc"
User configuration file does not exist or is not a regular file, skipping

Using Port : usb
Using Programmer : avrispmkII
avrdude: usbdev_open(): Found AVRISP mkII, serno: 000200100981

{{{{{{{{ waits for about 1sec }}}}}}}}}}

avrdude: Sent: . [01]
avrdude: Recv: . [01] . [00] . [0a] A [41] V [56] R [52] I [49] S [53] P [50] _ [5f] M [4d] K [4b] 2 [32]
avrdude: stk500v2_getsync(): found AVRISP mkII programmer

{{{{{{{{ waits for about 5sec }}}}}}}}}}

AVR Part : ATxmega128A1
Chip Erase delay : 0 us
PAGEL : P00
BS2 : P00
RESET disposition : dedicated
RETRY pulse : SCK
serial program mode : yes
parallel program mode : yes
Timeout : 0
StabDelay : 0
CmdexeDelay : 0
SyncLoops : 0
ByteDelay : 0
PollIndex : 0
PollValue : 0x00
Memory Detail :

{{{{{{{{ from here on everything is fast as usual }}}}}}}}}}

Thanks, awesome work!
Juergen

Juergen Eckert <jesid>

 

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

Carbon-Copy List
  • -unavailable- added by richfalk (Posted a comment)
  • -unavailable- added by orangkucing (Posted a comment)
  • -unavailable- added by jesid (Submitted the item)
  •  

    Do you think this task is very important?
    If so, you can click here to add your encouragement to it.
    This task has 0 encouragements so far.

    Only logged-in users can vote.

     

    Please enter the title of George Orwell's famous dystopian book (it's a date):

     

     

    No Changes Have Been Made to This Item

    Back to the top


    Powered by Savane 3.1-cleanup1